Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

De zomer en uw Border

De zomer en uw Border

 De zomer! Lekker op vakantie! Onze Borders mee? Of toch liever thuis? Waar moeten we aan denken als het toch warmer gaat worden of als u naar het buitenland gaat en uw Border meeneemt.

 Warm weer en je hond

Net als mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond oververhit raakt, lees je hier.

 

• Oververhitting

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.

Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

 

Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt.

 

Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Check ’s avonds de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op. Heeft je hond doorgesleten voetzolen, koop dan schoentjes bij de dierenspeciaalzaak of kijk op internet.

•  Afkoelen

Houdt je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal welkom is. Check dit dus van tevoren. Zorg voor een handdoek waar de hond op kan liggen, een parasol of paraplu voor schaduw en vers water.

•  Kortere wandeling

Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.

•  Hond in de auto

In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Vermijd ritjes met de auto of koop bij de dierenspeciaalzaak of via internet een mat die je hond helpt om koel te blijven. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.

• Toch oververhit, wat dan?

Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Gooi geen water over hem heen. Dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lappen, die je iedere vijf minuten ververst. Pas op dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef de hond kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

Bron: www.houdenvanhonden.nl

 

Het buitenland 

Als u uw Border toch mee wilt nemen naar het buitenland (soms is het beter om te beslissen uw Border thuis te laten met een goede en vertrouwde oppas of onder te brengen in een goed pension, maar regel dat ruim op tijd), moet u op een aantal dingen letten:

• Uw Border moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en wel minimaal 21 dagen van tevoren .

• Uw Border moet een officieel Europees Dierenpaspoort hebben. Vanaf januari 2015 is er een nieuw dierenpaspoort ingesteld die u kunt herkennen aan de code 528-NL gevolgd door een unieke code. Deze is bedoeld om illegale import van honden te voorkomen. Daarnaast is het bedoeld om malafide hondenhandel tegen te gaan. Deze paspoorten worden alleen via de dierenarts verstrekt, die hiervan een administratie moeten bijhouden. In deze paspoorten is de pagina over de identificatie van de hond gelamineerd evenals de pagina waar de rabiësvaccinatie wordt vastgelegd.

• Uw huisdier moet identificatie hebben. Onze Borders zijn voorzien van een chip.

• Het paspoort voorziet voor de meeste gezondheidsverklaringen maar als u reist, kunnen er andere of meerdere regels gelden dan in Nederland bijv. een verplichte wormenbehandeling of een verbod van bepaalde rassen. Stelt u zich vooraf op de hoogte van de regels die gelden voor dat land.

• Via het internet (bijvoorbeeld https://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html) kunt u vaak de meest recente regels opzoeken maar in geval van twijfel kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

• Naast de rabiësenting die verplicht is, kunt u er over nadenken of u uw Border nog verder moet beschermen omdat er m.n. in de zuidelijke streken:

• bijvoorbeeld teken voorkomen die nare ziektes kunnen overbrengen zoals Babesiosis, Ehrlichiosis of Borreliosis

• ook muggen voorkomen die ongewenste parasieten overbrengen zoals hartworm

• en wat te denken van relatief onschuldige zandvliegjes die de ziekte Leishmaniasis kunnen overbrengen.

• Uw dierenarts kan u hierin verder adviseren en welke middelen u preventief kunt aanwenden.

 In ieder geval geldt dat als u uw Border meeneemt op vakantie u zich gedegen voorbereid. Dat doe u voor uzelf maar dat moet u ook doen voor uw Border.

Wij wensen u natuurlijk hele fijne en onbezorgde vakantiedagen toe, met of zonder uw Border.

 

Waarschuwing: Blauwalg

 In deze warme tijd van het jaar duiken er regelmatig berichten op uit binnen- en buitenland over honden, die ziek zijn geworden of zelfs overleden na een verfrissende duik in natuurwater.

De oorzaak van de problemen is gelegen in het voorkomen van blauwalg, een algensoort die het beste gedijt bij hogere temperaturen en in ondiepe wateren. Je kunt de aanwezigheid van algen herkennen aan een groene, blauwe en soms rood-gele waas in het water. Bij het afsterven van deze algen komen giftige stoffen (cyanotoxines) vrij en het is daarom gevaarlijk een hond in dergelijk water te laten zwemmen of hem hiervan te laten drinken.

Onder de juiste omstandigheden kan blauwalg overal voorkomen. Blijf hier dus altijd en overal alert op, vooral in de zomermaanden!
Ontleend aan diverse publicaties zoals de nieuwsbrief van dierenartspraktijk De Kwaker, de website van LICG, de website van de Raad van Beheer enz.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!